torsdag 16. september 2010

Klubbkveld uke 37: Rambo - First Blood

Onsdag 15/9 arrangerte Filmklubben Adrian visning av Rambo - First Blood.
Visningen fant sted i klubbens sedvanlige lokaler på Ullevaal. En stor takk rettes til alle som bidro. Husk: Godt oppmøte en en nødvendig bærebjelke i utviklingen av en bærekraftig klubbkultur!

Filmen trenger neppe noen nærmere introduksjon. Det er verdt å merke seg at dette var første visning av en serie på fire Rambo-filmer, som Filmklubben Adrian nå skal arbeide seg gjennom de neste ukene (se foreløpig programoversikt over Rambosyklusen her).

I forkant av visningen ble det avholdt et møte vedrørende visse aspekter av klubbdriften. Deretter fulgte en fornøyelig runde Rambo-quiz. All honnør til quiz-master Ola; kveldens quiz fremstod både morsom, lærerik og solid gjennomarbeidet. En stor gratulasjon rettes også til undertegnede som, utover å la seg underholde stort, stakk av med en overbevisende seier etter å ha sanket hele 8 1/2 saltstang, fire saltstenger mer enn Lars, quizens runner-up.

Selve filmvisningen var et kapittel for seg. Rambo – First Blood er mer enn bare en real actionklassiker. At filmen er den beste som så langt er blitt satt opp av Filmklubben Adrian, kan en lese ut av den etterfølgende poenggivningen:
Andreas: 82 Adrianer
Kim: 87 Adrianer
Ola: 85 Adrianer
Lars: 83 Adrianer
Øystein: 88 Adrianer

Kjører en dette gjennom en regnemaskin ender (ihvertfall jeg) opp med et imponerende poengsnitt på 85 Adrianer! Altså tidenes beste Adrian-snitt her i klubben.

Dette overlegne resultatet har sin forklaring. For Rambo - First Blood holder på sitt publikum, fra første bilde og hele veien til rulleteksten. Story, plot, persongalleri, casting, soundtrack... alt er knallbra gjennomført.

At dette holder hele veien til topps i filmklubben Adrian har selvsagt også å gjøre med at filmen her rangeres mot andre actionfilmer, med alt hva det innebærer av sjangerspesifikke vurderingskriterier og fordommer (i nøytral forstand) knyttet til medlemmenes subjektive erfaringshorisont. Det ble blant annet bemerket at Rambo muligens kunne tatt litt mer liv. Sett i lys av senere Rambo-filmer, kanskje spesielt Rambo (2008), er dette en forståelig innvending, som godt mulig har kostet Rambo – First Blood en enda litt mer overlegen rangering.
Til gjengjeld fremviser den karakterer som på en og samme tid makter å kombinere det erketypiske med det fullstendig unike, i dag også ikoniske, i actionfilmsammenheng.

Det er blitt sagt at denne filmen reddet karrieren til Sylvester Stallone – det kan en forstå. Selv blant en tøff gjeng som Filmklubben Adrians utvalgte var vel knapt et øye tørt under den pathos-ladede finalen, da en hulkende og knekt John Rambo klamrer seg til en for anledningen ulastelig antrukket og tydelig brydd colonel Trautman (sekunder etter at bildet til høyre er tatt).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Adrian!