torsdag 30. september 2010

Referat klubbkveld uke 39: Rambo III

Til stede: Ola, Kim, Andreas, Øystein.

Møtet ble sparket i gang med en real overraskelse: Kim har vært i kontakt med storfilmen Expendables' norske distributør. Etter å ha pleiet denne bransjeforbindelsen er det nå klart at Filmklubben Adrian får tilgang til et utvalg filmplakater av ukjent omfang og størrelse. Ekskursjon blir satt opp, nærmere info kommer (Obs! Begrenset antall plasser; ønsker du å delta kan det lønne seg å melde interesse i bloggpostens kommentarfelt allerede nå). Flott initiativ av Kim! En skikkelig gladsak.

Av andre generelle saker kan nevnes at Lars har initiert dialog vedrørende julebord. Filmklubben Adrian bifaller dette, og ser frem til at Lars møter opp på filmkveld og presenterer planene for gruppens medlemmer. Første sjanse blir neste ukes forskyvede visning av Rambo, tirsdag 4. oktober.

Kveldens generelle oppvarming bestod ellers i en runde VGTV. I tillegg til to nye episoder OsloGirls fikk medlemmene også bivåne Rosenborg-kometen (og kommende landslagsdebutant?) Markus Henriksens opptreden i MGP jr. 2004, der han som del av rap-ensemblet Sheepboys fremførte låta «Damer e' no drit». Det må være lov å skrive: hverken Sheepboys eller OsloGirls innfridde forventningene denne uken.

Tema for ukens AdrianQuiz var kveldens film, Rambo III, og kveldens quizmaster Kim hadde lagt lista høyt. Det var betryggende å se at medlemsmassens kunnskapsnivå ikke stod tilbake for den høye vanskelighetsgraden; etter en jevn seanse gikk Øystein av med seieren med 5 poeng. Ola kapret andreplassen, kun ett poeng bak. Andreas tok tredjeplassen.

Deretter var det klart for visning. Rambo III er tidligere blitt presentert her på bloggen. Filmen var da den kom i 1988 både den mest påkostede og forseggjorte i Stallones Rambo-syklus. Det var også den mest voldelige, og selv om denne Guiness-rekorden fra 1990 senere er blitt overgått, har filmen ny relevans i dagens nyhetsbilde, blant annet på grunn av en flatterende fremstilling av Afghanistans edle hellige krigere.

For Filmklubben Adrian er det imidlertid vel så mye andre kriterier enn rent ideologiske og geopolitiske implikasjoner som spiller inn i bedømmelsen av et filmverk. Heldigvis for Rambo III er den også et erketypisk actioneventyr. Selv om filmen kanskje ikke når opp til Rambo – First Blood i emosjonell styrke, overgår den Rambo – First Blood II i evnen til å engasjere publikum. Stallone har aldri vært så biff, hverken maskingeværsalver eller replikker har så langt blitt levert med slik frekvens og treffsikkerhet. Der selve storyen på den ene side er formet etter og finner sin begrensning i actiongenrens suksessformel, utvider filmen andre aspekter ved de genrespesifikke trekkene for hva en blockbuster kan tillate seg av action og barsk humor. Resultatet er jo særs underholdende, filmen har strengt tatt alt (for de som her vil peke på fraværet av erotisk begjær er det bare å si at Rambo utforsket kjærlighetens stier i First Blood Part II – det gikk som vi husker ikke så bra. Også denne tematikken er imidlertid med videre i Rambo III som del av Rambos forhistorie, blant annet representert gjennom lykkeamuletten han bærer rundt det overdimensjonerte nakkepartiet sitt gjennom filmen).

Poenggivningen endte som følger:

Ola: 86

Kim: 77

Øystein: 78

Andreas: 78

Dette gir et snitt på 79,75 Arianer, noe som er en udiskutabelt meget bra karakter. Tomlene opp.

4 kommentarer:

 1. Takk for fint referat Øystein. Som nevnt i referatet er det klart for ekskursjon! Målet er Filmekspedisjonens lokaler i Enebakkveien 117 b med påfølgende forfriskninger på Grønland. Jeg har avtalt møte med Filmekspedisjonen AS i morgen kl 15. Avreise med linje 4 mot Bergkrystallen kl 14:21 fra Blindern.

  SvarSlett
 2. Hei!

  Først og fremst, takk igjen til Øystein for en svært nøyaktig og levende presentasjon av gårsdagen. Tør jeg si det beste referatet til nå??

  Så til Kim: Veldig bra at du har fått til en så rask henteavtale. Jeg er dessverre ikke sikker på om jeg har anledning i morgen kl. 14:21, da jeg har en familieavtale ikke lenge etter. Jeg kan bare si at jeg skal prøve å delta!

  Så til de som lurer på hvorfor jeg i det siste har lagt meg rundt 10 poeng over alle andre i karaktergivingen?

  Svaret er ganske enkelt: Etter First Blood (ener'n) var jeg som alle andre euforisk. Mine 85 Adrianer var den gangen ikke den høyeste karakteren. I begrunnelsen min til samme film trakk jeg kun et par poeng for den litt beskjedne "body count"-en. Da vi så kom til First Blood part II skjedde det en liten kortslutning. Fortsatt euforisk og adrenalinhøy oppsummerte jeg at her måtte karakteren fra første film ligge til grunn, for så å legge til poeng for mer action. Jeg glemte i farta å trekke fra for toerens svakere manus og mindre X-faktor.

  Da jeg i går skulle prøve å rette opp dette stod jeg dermed ovenfor en gordisk knute: Kutte drastisk i poengene og dermed gi den fantastiske treeren en dårligere status enn nr. 2? Eller gi de ekstra poengene som viser at nr. 3 faktisk er en betraktelig bedre film enn nr. 2?

  Jeg valgte et slags kompromiss. Unngå ytterligere inflasjon, på bekostning av en realistisk rangering. Her er derfor min foreløpige topp 3-liste over Rambo-filmene (min egentlige mening i parantes):

  Delt 1. plass: "Rambo III" (1) og "First Blood part II" (3)
  Andre plass: "First Blood" (2)

  SvarSlett
 3. Må bare sitere slutteksten fra siste scene i denne filmen:
  "Dedicated to the gallant people of Afghanistan"

  Herlig.

  SvarSlett
 4. Rett og slett fantastisk!

  SvarSlett

Adrian!