fredag 29. oktober 2010

Månedens profil: Arnold Alois Schwarzenegger


Månedens noe premature profil er altså Arnold Schwarzenegger, også kjent som "the Austrian Oak", "Conan the republican" og "the Governator". Månedens tema omhandler ikke bare en actionfilmstjerne, men diskuterbart et av historiens kuleste liv, ved siden av Julio Iglesias, et liv vi skal gå nærmere gjennom i dette bidraget til bloggen, gjennom de tidlige årene i Østerrike, via bodybuider- og filmkarriere til folkekjær politiker.

Arnold Alois Schwarzenegger ble født den 30. Juli 1947, på dagen 1185 år etter Kalif al-Mansur grunnla Bagdad, idag en okkupert by han har besøkt ved flere anledninger. Tilfeldig? Neppe. Arnold vokste opp i den lille landsbyen Thal i Østerrike under strengt oppsyn av sin far, politimann og tidligere SA-medlem, Gustav Schwarzenegger. Arnold var tidlig en rebell som ikke ville følge farens formaninger om å velge et yrke som politimann, og det hjalp ikke på at faren tydelig favoriserte broren Meinhard under dekke av at han ikke var sikker på at Arnold ikke var hans sønn.

På grunn av Gustavs hissige gemytt og hyppige slag med beltet kan man se det som et naturlig neste steg for Arnold å begynne med bodybuilding - det er vanskelig å banke en bodybuilder. Allerede som femtenåring begynte unge Schwarzenegger med systematisk trening og vektløfting, noe som på sikt førte til en forbløffende karriere. Allerede som nittenåring vant han den prestisjetunge konkurransen Mr. Europe, og senere meritter inneholder triumfer som 5 mr. Universe-titler og 7 mr. Olympia-titler (6 på rad 1970-75, samt en hårreisende seier i 1980 etter kun syv ukers forberedelser). Han holder fortsatt rekorden som yngste vinner av mr. Olympia noensinne i en alder av 23 og er regnet som en av tidenes bodybuildere.

Arnold flyttet tidlig fra sitt hjemlige Østerrike. Allerede som 21-åring reiste han til mulighetenes land, USA, først og fremst for å få maksimalt ut av karrieren som bodybuilder, men også med en drøm om å bli filmstjerne i bagasjen. Han fikk tidlig sin første rolle i kultklassikeren "Hercules in New York" (1970). Men det var noen umiddelbare humper i Arnolds vei til hollywood-suksess. For det første snakket han så dårlig engelsk at karakteren hans ble dubbet i "Hercules", men også at navnet hans var så vanskelig å uttale for amerikanere at han flere ganger ble bedt om å bytte, noe han ikke gjorde på tross av sitt anstrengte forhold til familien.


Det store filmgjennombruddet kom først i 1982 med klassikeren "Conan the Barbarian", som på tross av sin slitsomme musikk gjorde suksess verden over. En stjerne var født, og han kom fra Thal. Selv om the Austrian Oak fortsatt ikke var noen kløpper i engelsk gjorde han stor suksess utover på 1980-tallet, i det som senere er blitt kalt actionfilmenes gullalder. Gjennom roller i filmer som "Terminator", "Predator" og "Førskolepurk" ble han raskt et moderne actionikon som den stille, hardtslående typen. Dette ble også behørlig lagt merke til i hjembyen Graz, der han fikk byens fotballstadion oppkalt etter seg (Arnold Schwarzenegger Stadion) og hvor det ble forslått å bygge en 25 meter høy statue av Terminator i den lokale parken, et tilbud Arnold høflig avslo fordi han mente pengene kunne brukes på noe viktigere (hva da, kan man spørre seg).

Det var også i denne perioden Arnold fant sin kone Maria som han siden skulle få fire små Schwarzeneggere med. Samtidig som hollywoodsuksessen gikk sin gang ble Arnold mer og mer interessert i politikk. Dette kan sies å være en interesse han deler med mange andre filmstjerner, men også her gikk Arnold sin egen vei - han ble republikaner, og kalte attpåtil sine demokratiske motparter "Girlie Men".


Schwarzenegger har tidligere påpekt at han har vært republikaner helt siden han hørte Richard Nixon tale på tv samme år som han kom til USA. Tanken om en svak sentralstat var viktig for Arnold, som mislikte den daværende situasjonen i Østerrike. I motsetning til andre filmstjerner, som bare har det i kjeften, stilte Arnold som guvernørkandidat i California i 2003, et valg han vant etter å ha slått blant andre pornostjerna Mary Carey, en dame jeg dessverre ikke kan linke til nå som advarselen på forsiden er fjernet. The Governator ble raskt en populær mann i California gjennom sin strenge innvandringspolitikk, som seg hør og bør fra en innvandrer, og miljøpolitiske agenda. Den store populariteten hjalp ham til å vinne gjenvalg i 2006 med klar margin, selv om det republikanske partiet slet i denne perioden på grunn av George W. Bush. Og den store misnøyen mot ham. Gjennom sin suksess i politikken har Arnold vist at han ikke er noen "one-trick pony", og hadde det ikke vært for at han ikke var født i USA, ville nok presidentvalget i 2008 ha sett noget annerledes ut.

Eller for å si det med Sylvester Stallones ord: "He wants to be president"

3 kommentarer:

  1. Interessant lesning! Mye nytt stoff jeg ikke var klar over, som Arnolds beltesvingende far, eller at det var sjarmtrollet nixons magnetiske karisma som dro ham mot politikken. Fine greier.

    Forresten, og litt på siden: Ble vi enige om Dresscode for tirsdag?

    SvarSlett
  2. Angående tirsdag, jeg får ikke kommet jeg. Er nødt til å jobbe. Får heller ikke kommet før i uke 49, da jeg skal på ferie.

    SvarSlett
  3. her er en liten bonus: http://www.youtube.com/watch?v=pDxn0Xfqkgw&feature=player_embedded

    SvarSlett

Adrian!